Srečen za umret (2013)

SREČEN ZA UMRET (Slovenija, komedija/drama/romantični, režija: Matevž Luzar, igrajo: Evgen Car, Milena Zupančič, Vladimir Vlaškalič, Ivo Ban, Dare Valič, Dušan Jovanović, Silva Čušin)

Ivan (Evgen Car), upokojeni osemdesetletnik, je naveličan svojega življenja. Žena mu je umrla že pred leti, sin je poročen in živi na svojem, poleg tega pa so ga očitno povozili čas in sodobne norme, ki jih nikakor ne more osvojiti. Ker se tako počuti odvečnega in odpisanega, si v pričakovanju na svojo smrt kupi parcelo na pokopališču in se vseli v dom za ostarele. Tam spozna ’sostanovalko’ Melito (Milena Zupančič), s katero vzpostavi tesen odnos in spozna, da nikoli ni prepozno za svež začetek in novo ljubezen.

Slovenskega filma se, zaradi pogosto obravnavanih težkih in morečih življenjskih tematik, ki širši publiki ne dišijo najbolj, drži nekoliko negativen sloves in tudi Srečen za umret ima na prvi pogled vse potrebne sestavine, da postane eden izmed slednjih. A v resnici gre za zelo netipičen slovenski film, očitno namenjen širšim množicam, saj s svojo preprostostjo, gledljivostjo in humorjem lahko prevzame tako rekoč vsakogar.
Film se ne ukvarja zgolj s tematiko o starosti in osamljenosti, ampak se pomudi tudi pri prikazovanju razlik med ’staro šolo’ in modernim svetom, dotakne pa se tudi problematike sodobnih disfunkcionalnih družin, kar mu lahko štejem samo v plus. Zraven vplete še klasično ljubezensko zgodbo ter vse skupaj podpre z zdravim humorjem, kar film spremeni v izredno simpatično izkušnjo.

Najsvetlejša točka so vsekakor igralci (predvsem Evgen Car in Milena Zupančič v glavnih vlogah), ki preprosto odlično karikirajo svoje like, zabavne pa so tudi miniaturne stranske vloge Silve Čušin, Dareta Valiča in danes pokojnega Poldeta Bibiča.
Filmu je vseeno mogoče očitati nekoliko predvidljiv, shematičen potek zgodbe in predvsem na začetku rahlo prepočasen tempo, a na koncu vseeno najbolj zmoti pomanjkanje konkretnega emocionalnega vrhunca v zaključnem delu.

Kljub vsemu naštetemu lahko rečem, da gre za lepo zrežiran, čudovito posnet in odigran ter na sploh zelo soliden prvenec mladega Matevža Luzarja, od katerega v prihodnosti gotovo lahko pričakujemo še veliko.

Ocena: 7/10

IMDB
TRAILER

  • Share/Bookmark
 

Brez komentarjev

Še brez komentarjev.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !