Mr. Nobody (2009)

MR. NOBODY (Belgija/Kanada, romantični/fantazijski, režija: Jaco Van Dormael, igrajo: Jared Leto, Sarah Polley, Diane Kruger, Rhys Ifans, Toby Regbo, Juno Temple, Daniel Mays)

I’m not afraid of dying.
I’m afraid I haven’t been alive enough.

Tale zapis bom kar takoj začel s podatkom, da je naslovni izdelek verjetno eden izmed najbolj spregledanih filmov v zgodovini. S tem ne pravim, da ni bil odobravan pri kritikih ali gledalcih; ravno naspotno! V mislih sem imel porazno promocijo filma, ki se jasno odraža na zasluženih treh milijončkih sicer 47-milijonskega proračuna. Ampak denar tukaj sploh nima nobene veze, saj ne glede na vse gre za ultimativen filozofsko-fantazijsko-romantičen, skorajda dokumentarističen in na trenutke celo art film, ki presega vse dotedanje, po tematiki podobne umotvore – Donnie Darko (2001), The Butterfly Effect (2004), itd.

G. Nihče je film o življenju in času, ki nam v svojih dobrih dveh urah minutaže ponudi nepozabno slikovito, večplastno in ganljivo učno lekcijo.
Zgodba govori o fantu Nemu, ki ga opazujemo v različnih življenjskih obdobjih – od novorojenčka do starca. Po zelo originalnem in nadvse duhovitem uvodu nastopi prizor, kjer se oče in mati devetletnega Nema ločujeta, fant pa se mora odločiti, s kom bo živel. Ta prizor postane rdeča nit filma, vse kar se zgodi v nadaljevanju, pa so le posledice Nemovih odločitev. Tako smo priča mnogim verzijam dogodkov, ki bi se lahko odvili na povsem drugačen način, če bi…če bi…če bi. Film stopi še korak dlje, saj se poleg osnovne zgodbe pomudi tudi pri raziskovanju časa in vesolja samega, kar prikaže v domiselnih dokumentarnih sekvencah, kjer celotno zapleteno filozofijo na najpreprostejši možni način gledalcem neposredno razloži narator z glasom otroka.
Vendar pa je film daleč od tega, da bi bil lahkoten ali zabaven. Je namreč izredno nelinearen in zmeden, poleg tega pa bi prav hitro lahko zašel v pretirano depresivnost in temačnost, kar pa režiser očitno ni hotel, saj je vzdušje lepo uravnal z vizualno podobo: živahno kamero, domiselnimi računalniškimi efekti in pisanimi barvami, vse skupaj pa podložil s perfektno in še kako primerno glasbo, kjer lahko najdemo tudi marsikatero uspešnico iz petdesetih.
Mednarodna igralska zasedba je svoje delo opravila zelo solidno – Američanka Sarah Polley, Nemka Diane Kruger in Azijka Linh Dan Pham so odigrale vse tri ljubezni glavnega protagonista, slednjega pa so zaigrali Jared Leto, Toby Regbo in Thomas Byrne.
Kaj več o tem sicer zelo zapletenem filmu ne morem povedati, moram pa poudariti, da je vsekakor zanimiva izkušnja, ki jo priporočam prav vsem. To je tudi eden tistih filmov, ki jih je treba pogledati večkrat, saj si je le tako mogoče ustvariti celostno sliko – sam sem si ga ogledal že kakih 6x, pa še zdaj nisem razčistil večine detajlov in malenkosti, sem bil pa pri vsakem ogledu presunjen. Moram tudi priznati, da je ocena precej subjektivna, saj mi je zaradi meni ljube tematike film pisan na kožo, pa vendar si na koncu, v celoti gledano, ne zasluži niti pike manj.

Ocena: 9/10

IMDB
TRAILER

  • Share/Bookmark
 

1 komentar

  1. Anže Frantar, 14.03.2011 ob 14:56

    Film je neverjeten. Resnično vreden vsake sekunde ogleda. 10 točk bi bilo premalo, ga je pa vseeno težko opisati. Najlažje je, če ga preprosto pogledaš, večkrat :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !