Mysterious Skin (2004)

MYSTERIOUS SKIN (drama, režija: Gregg Araki, igrajo: Joseph Gordon-Levitt, Michelle Trachtenberg, Brady Corbet, Bill Sage, Chase Ellison, George Webster, Elisabeth Shue)

One can’t remember. The other can’t forget.

Tale film je pa na moji listi za nujen ogled tičal že kar nekaj let. Zadnjič sem ga mimogrede urzl nekje med starimi DVDji in si ga še isti večer vrgel v predvajalnik. Od filma sem vedel kaj pričakovat, saj sem o njem slišal marsikaj zanimivega in pohvalnega. Tudi jaz lahko že kar takoj povem, da je izpolnil vsa moja pričakovanja in me v enem šusu zamoril in ganil na nek čuden način, kot še noben film prej.

Torej, Mysterious skin je mali indie film iz leta 2004, ki obravnava težko temo – spolno zlorabo otrok (SleepersLa Mala Educación, Changeling). Začne se začne s predstavitvijo dveh fantičev, Neila in Briana, ki se med seboj ne poznata. Živita v sosednjih mestih in slučajno hkrati hodita na trening baseballa, kjer sta celo v isti skupini. Potem se zgodi nekaj, kar obema spremeni življenje; naivni Neil se zbliža s trenerjem (Bill Sage), ki ga kasneje zvabi v svoje stanovanje in ga zavede v svet spolnosti. Drugi fant, Brian, pa nenadoma izgubi nekaj ur svojega spomina, nakar iz razbitih koščkov, sanj in vizij pride do sklepa, da so ga najverjetneje ugrabili vesoljci.
Tako se življenji obeh fantov zasukata. Oba zrasteta v svojem svetu – prvi postane duševno prazna razvalina, ki ga dogodki iz otroštva tako zaznamujejo, da postane moška vlačuga – ne zaradi denarja, temveč iz nekakšne potrebe. Ali kot pravi njegova najboljša prijateljica in zaupnica Wendy (Michelle Trachtenberg): “Where normal people have a heart, Neil McCormick has a bottomless black hole.” Drugi fant pa postane čudak z glavo v oblakih, ki ga je strah prepričanja, da je bil žrtev invazije nezemljanov. Ko se v enih od njegovih sanj pojavi Neil, se odloči da ga bo poiskal in ugotovil, kaj se je tiste noči res zgodilo.

Film najbolj odlikuje mlada igralska zasedba, z Josephom Gordon-Levittom (Inception, Killshot, 500 Days of Summer) na čelu. Dobro se odrežejo tudi Brady Corbet (Thirteen, Funny Games U.S.), Michelle Trachenberg (EuroTrip, 17 Again) in oskarjeva nominiranka Elisabeth Shue (Leaving Las Vegas, The Saint) v vlogi Neilove mame.
Atmosfera je bila špica, ena izmed stvari, ki so me najbolj impresionirale pri tem filmu – minimalna glasba, blede barve in surovo-realistično vzdušje, ki so tiste malo bolj ‘disturbing’ prizore še toliko bolj poudarili. Tako lahko gledalec skorajda začuti vso nevarnost in tveganost, ki jo glavni lik skozi film ignorira, za kar je na koncu tudi tepen. Zmotili so me edino določeni dialogi, ki so na trenutke delovali preveč poetično in knjižno, kar je sicer jasno, saj je film posnet po knjižni predlogi, a v filmu so delovali nenaravno.
Knjigo prav kmalu nameravam tudi sam vzeti v roke, zaenkrat pa vam lahko toplo priporočim le tale film, ki vas bo težko pustil ravnodušnega.


Oceno: 8/10

IMDB
TRAILER

La mala educación

 • Share/Bookmark
 

4 komentarjev

 1. IZTOK GARTNER, 4.12.2010 ob 20:30
  IZTOK GARTNER

  Super film.

 2. cosmopapi, 4.12.2010 ob 23:11

  Se strinjam z oceno

 3. paucstadt, 5.12.2010 ob 16:53
  paucstadt

  Odličen film! Mene je navdušil, sploh glavni protagonist je pravi. Jep, priporočamo naprej :D

 4. FILMSKI SVET » Get Real (1998), 2.08.2011 ob 18:41

  [...] švedski film o dve puncah in pa z oskarji nagrajeno Brokeback Mountain.  No, videl sem tudi Mysterious Skin, Thirteen, La Mala Educatión, The Kids Are All Right in še kup podobnih zadev, vendar se s samo [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !