Muzikal: We Will Rock You

Prejšnji teden sem preživel v Londonu, kjer sem se imel priložnost odpraviti v Dominion Theatre in videti na dolgo in široko opevani We Will Rock You, muzikal s komadi vsem poznanih Queenov, ki navdušuje gledalce že vse od leta 2002, letos pa praznuje 8. obletnico.

Tale primerjava se za začetek mogoče zdi nekoliko neumestna in hitra, pa vendar tudi We Will Rock You lahko lepo primerjamo z lanskim Avatarjem (2009). Oba imata odlično, atraktivno sporočilo in pa vizualno presunljiv šov, ki brez problema zasenči pomanjkljivo zgodbo, a ga kljub temu naredi na videz popolnega.

Anyway, gre za ZF futuristično-komično-avanturistični glasbeni spektakel, ki je v prvi vrsti predvsem kritika današnje svetovne glasbene scene in govori o naši Zemlji, ujeti pod oblastjo korporacije Globalsoft, ki je pod poveljstvom Kraljice (Killer Queen) po svetu razširila umetno, računalniško generirano, slabo glasbo (Radio GaGa) in prepovedala kitaro ter ostale instrumente, zaradi česar je rock, prava glasba, začel toniti v pozabo.
Protagonista, fant Galileo in punca Scaramouche sta na začetku ujetnika Globalsofta po tem ko odkrijejo, da prepevata rock. V nadaljevanju nekje slišita za legendo o Bohamcih, pozabljenem ljudstvu, ki naj bi poznalo pesem (Bohemian Rhapsody), ki bi lahko odrešila Zemljo slabe glasbe. In kot za nameček se Galileo izkaže za Dreamerja, enega in edinega Sanjača, ki je edini, ki lahko najde davno pozabljeni instrument, s katerim so ljudje v preteklosti zažigali rock.

Zgodba je kljub temu, da jo po desetih minutah pogruntamo, precej privlačna in atraktivna, morda celo bolj filmska od raznih drugih odrskih (in kasneje filmskih) stvaritev ala Mamma Mia! in Chicago.
Ker nisem nek poznavalec muziklov in sem bil prvič priča tako velikemu glasbenemu spektaklu, ne vem kaj več, razen predvidljive zgodbe, bi mu še lahko očital. Vzdušje je bilo fenomenalno, zadnjih 20 minut naravnost fantastičnih, vsi smo bili na nogah. Komadi so itak super, vsi smo peli zraven. Tehnologija tudi na odru dela čudeže, igralci pa so morali poleg petja in igranja biti tudi fizično dovolj sposobni, saj so neprestano skakali iz aparature na aparaturo in izvajali zabavne plesne koreografije, ki so nam močno pribljižale življenje na futuristični Zemlji – ravno tako uspešno, kot bi nam ga lahko prikazal kakšen visokoproračunski film. Kdo ve, mogoče pa bo kdaj celo nastal.

Vse kar lahko rečem je, da je zadeva poučna, noro zabavna in vredna ogleda. Če se slučajno znajdete v Londonu ali kje drugod po svetu, kjer jo boste imeli priložnost pogledat, vam jo močno priporočam. Če bi jo moral oceniti, bi ji pritisnil kakšno osemko, bi jo pa moral videti večkrat, da bi se lahko zatopil v vse detajle in precizno zastavljene povezave med posameznimi komadi in zgodbo.

Is this the real life?
Is this just fantasy?
Caught in a landslide,
no escape from reality
.
Open your eyes,
look up to the skies and see…

TRAILER

  • Share/Bookmark
 

Brez komentarjev

Še brez komentarjev.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !