Kaj se je zgodilo s produkcijo filma The Subtle Knife?

The Subtle Knife (po naše Pretanjeni nož) je drugi del trilogije His Dark Materials (Njegova temna tvar) pisatelja Philipa Pullmana, meni osebno zelo ljube novodobne fantazijske klasike.
Po prvem delu, ki se čez lužo imenuje Zlati kompas (The Golden Compass), pri nas pa Severni sij (Northern Lights) je posnet film, ki pa je bržkone pogorel tako finančno, kot med gledalci in kritiki.

Kot velikemu ljubitelju knjižnih predlog mi najbrž ni treba posebej razlagati, kako zelo me je film razočaral. Vse zelo lepo zajema spodnji odstavek.

“…filmski ustvarjalci so posilili obrat. Zavrgli so dušo Pullmanove predloge in obdržali telo, ki pa ni nič posebnega. Samo še ena zgodba o nekomu, ki mu je rešiti svet. Brez sledu o prefinjenem obračunu s cerkvijo. Kar ostane, sta le milijonska računalniška slika in ‘razorožljiv dekletov nasmeh’…”
(Jonas – kinotožje 019)

Poster - Serafina Pekkala

Eva Green

Torej, na IMDBju sem ne dolgo nazaj opazil portal za drugi del, The Subtle Knife, ki naj bi se začel snemati že leta 2009. Potem pa je portal nenadoma izginil s strani.
Da bi ugotovil kaj se dogaja, sem malo pobrskal po internetu in opazil več različinh informacij. Najbolj me je razjezil sam režiser, Chris Weitz. V različnih intevijujih namreč zatrjuje različne stvari, med drugimi, da je konec iz The Golden Compassa premaknil na začetek drugega dela (kar je po mojem mnenju pokvarilo cel film). Nekje trdi, da je scenarij za drugi del že končan, v najnovejših intervijujih pa tarna, kako je nad svojo ekranizacijo razočaran in upa, da se bo čez čas našel kdo, ki bo prenovil/dokončal nastalo zmešnjavo.
Vse je torej obviselo v zraku.

Tudi jaz močno upam, da se bo našel kdo, ki bo sposoben prikazati to slikovito zgodbo v filmski obliki. Nekdo, ki bo začel na novo. Magari celo posnel vse v enem šusu, tako kot je naredil Jackson z LOTRom. Drznem si celo reči, da bi bili romani za priredbo precej bolj zahtevni od LOTRa, saj pri slednjem namreč gre za spektakel, medtem ko je naslovna zadeva precej bolj poglobljena in simbolična.
Weitz je prezelen, njegov The Golden Compass pa preslaba osnova za nadaljno delo. Kaj se bo torej izcimilo iz tega?

Ne preostane nam drugega kot počakat…

Chris Weitz

Chris Weitz

P.S.: še zanimiv video, sestavljen iz različnih izsekov iz trailerja, storyboardov in video igre, ki prikazuje srce parajoč dramatičen konec iz knjige, kakršen bi moral biti tudi na koncu prvega filma (pa ga ni):

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark
 

1 komentar

  1. timi kodermac, 1.05.2011 ob 22:34

    tudi jaz sem zelo razočaran. prvi del me je razočaral ker ni upošteval zgodbe pisatelja. Npr. Lahko bi ga drugi režiser z drugo ekipo posnel še enkrat ker so zdajšni res zanič!!!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !