The Lovely Bones (2009)

THE LOVELY BONES (2009 Nova Zelandija, fantazijska drama, režija: Peter Jackson, igrajo: Saorise Ronan, Mark Wahlberg, Susan Sarandon, Rachel Weisz, Stanley Tucci, Jake Abel, Thomas McCarthy)

Vizualna zmešnjava Petra Jacksona

Istoimenska knjiga The Lovely Bones (o kateri sem že pisal) se mi je precej dopadla in sem ob novici, da Jackson dela na ekranizaciji, bil navdušen. Z LOTR-om je Peter že dokazal, da se iz obsežnega in zahtevnega romana dejansko da narediti dober film in ravno to je pripomoglo še k večjim pričakovanjem naslovnega filma.

Susie Salmon (Saorise Ronan) ubije na videz prijazen možak iz soseske, Mr. Harvey (izjemno prepričljivi Stanley Tucci) in njeno truplo, tako kot trupla ostalih umorjenih deklet, stlači v klet in čaka na trenutek da ga odvrže v kakšno luknjo. Ampak pozor, Susie se znajde v nebesih – popolnem svetu, od koder se lahko vrača na Zemljo in opazuje svojo družino, ki se težko znajde v novem življenju. Hkrati začne oče Jack Salmon (Mark Wahlberg) sumiti za umor svoje hčerke prav Harveya…

Film ima vse potrebne sestavine za odličen izdelek: zanimivo zgodbo, kopico znanih igralskih imen, primerno glasbo in privlačne posebne učinke. Kje so ga torej polomili?
Moram reči, da nad samo ekranizacijo nisem bil razočaran. Samo zgodbo so zelo lepo priredili za dveurni film, a filmu nekaj manjka. Manjka mu tista globina, ki je knjigo naredila bolj svežo, življenjsko in ganljivo.

Med gledanjem sem tudi dobil občutek, da se filmu preveč mudi, kar mi je bilo izjemno moteče. Tempo je od uvoda naprej brzel sto na uro in se le redkokdaj ustavil. Morda sem bil še pod vpljivom ‘počasne’ knjige, ali pa je bila težava naval raznolikih žanrov, ki so se zmešano preklapljali od enega do drugega.
Motili so me tudi enodimenzionalni liki. Pisateljica si je za razvoj likov vzela čas, v filmu pa so izpostavljeni zgolj glavni štirje (Susie, njen oče, sestra in Harvey), ostali pa so bolj kot ne krasili ozadje. Precej porazno, če pomislimo da v prvi vrsti gre za dramo.

Edina stvar, čez katero se nimam nič za pritožit, je vizualna plat filma. Glede na to, da nebesa v knjigi nikoli niso slikovito opisana, si je tukaj Jackson resnično dal duška. Z izjemno vizijo je ustvaril popolni svet, pašo za oči, ki gledalcu od vsega verjetno najbolj ostane v spominu, še posebej izjemno vizualen ganljivo-pretresljiv prizor na koncu filma, kjer se v nebesih skupaj zbere na desetine mladih deklic, pobitih in posiljenih od istega osebka – Harveya.

Končna ugotovitev: The Lovely Bones ima velike pomanjkljivosti in če pomislimo, da je prišel izpod rok Petra Jacksona – še toliko slabše. Obenem je tudi (ponoven) dokaz, da odlična igralska zasedba in učinki ne naredijo dobrega filma. Čeprav slika pove tisoč besed, se nekaterih stvari preprosto ne da prikazati s sliko. Tako bi bilo verjetno bolje, če bi zgodba ostala kar v svoji prvotni obliki – knjigi.

Slikosuk predvsem priporočam ne-bralcem knjige. Le te film uspe navdušiti, mene pa je, milo rečeno, razočaral.

Ocena: 6/10

poster

Zanimiva ugotovitev
IMDB
TRAILER

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev

  1. Goran, 15.12.2011 ob 01:25

    Lookeed on

  2. Lorisx, 18.03.2012 ob 19:52

    Da vidimo ta film.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !