Avatar (2009)

AVATAR (ZDA 2009, ZF spektakel, režija: James Cameron, igrajo: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi, Joel David Moore, CCH Pounder, Peter Mensah, Laz Alonso, Wes Studi, Stephen Lang)

Machine vs Nature

Pri svoji oceni Cameronove najnovejše mojstrovine ne bom dolgovezil, saj so večina, kar je za povedat, v svojih recenzijah že lepo zajeli Paucstadt, W33d, Gartner, Robert L. Tuva, Slavko Jerič in drugi. Povzel bom samo nekatere stvari.

Samo zgodbo vsi bolj ali manj poznate. Ljudje na planetu Pandora izkopavajo dragoceno rudnino, kar jim preprečujejo tamkajšnji domorodci Na’viji. Tako ljudje ustvarijo avatarje, umetno ustvarjene Na’vije, narejene iz človeške in domorodske DNK. Bivši marinec, paraplegik, Jake Sully (Sam Worthington) dobi nalogo, da se preseli v avatarja in se pridruži plemenu Na’vijev. Na koncu se Jake spreobrne, saj so mu popolni svet Pandore in plemena Na’vijev bolj všeč od ljudi, ki hočejo uničiti njihov teritorij.

Za začetek bom rekel, da sem imel pred filmom kar velika pričakovanja in da me, ko sem si ga ogledal, ni niti močno presenetil, niti pustil hladnega. Zgodba mi je bila dobra, z odličnim sporočilom, kljub temu da ni bila ravno izvirna, a navsezadnje tudi Cameronov Titanik ni bil ravno za oskarja za najboljši scenarij.
Sama zgodba mi je nekako bolj ležala kot pri Titaniku, čeprav me je slednji pri prvem ogledu morda celo bolj navdušil.

Sam 3D mi ni bil nujen. Resda je sliki dal nekaj globine, a bi se tudi brez dalo fajn uživat. Na trenutke se mi je zdel celo nadležen; slika je bila bolj zatemnjena, ponekod tudi zamegljena, proti koncu so me začele nekoliko boleti oči.

Bi pa (po mojem mnenju) film lahko bil tudi precej krajši. Če bi hotel Cameron bolj izpostaviti sporočilo, bi lahko končal film tam, ko Grace (Sigourney Weaver) zakriči Quaritchu: “You murderer!” in tako pustil večji vtis na gledalcu, a bi zaradi tega bili prikrajšani za končno spektakularno bitko med naravo in stroji.

Če povzamem: film je poslastica predvsem za oči, ima nekaj super idej (tudi mene je zelo navdušilo ‘povezovanje’) in nekaj resnično spektakularnih prizorov ter seveda (že zgoraj omenjeno) odlično, ganljivo sporočilo, ki bi moralo prepričati vsakega gledalca. Film si bom sigurno še večkrat ogledal v navadni 2D tehniki. In seveda komaj čakam na nove Cameronove stvaritve.

Ocena: 8/10 (Na IMDBju se mi zdi nekoliko overrated – 8,8/10)

avatar-still-3.png

Eden izmed bolj romantičnih prizorov v filmu - ljubimca nežno staknega čeli v upanju, da ju vojna ne bo ločila.

IMDB
TRAILER

 • Share/Bookmark
 

9 komentarjev

 1. Barbii, 30.12.2009 ob 15:57

  Gledala bom. Takoj ko bo mogoče.
  Torej, ni nujna 3D tehnika? kul :D

 2. IZTOK GARTNER, 30.12.2009 ob 16:13
  IZTOK GARTNER

  Če ostanem pri Cameronu, bolj some navdušili oba Terminatorja, Aliens, True Lies in morda celo The Abyss.

 3. Filip, 30.12.2009 ob 16:50
  Filip

  Zgoraj sem primerjal samo dva Cameronova najdražja filma, sicer se pa strinjam, da so prva dva Terminatorja in Aliensi boljši od najdražjih dveh. Klasika. Medtem, ko so mi bili The Abyss kar OK, True Lies pa v bistvu nič posebnega.

 4. IZTOK GARTNER, 30.12.2009 ob 17:09
  IZTOK GARTNER

  Meni pa je True Lies najboljša akcijska komedija vseh časov. In akcija, ki jo dajem ob bok filmom Speed, Die Hard in Lethal Weapon.

 5. FlyGirl, 14.01.2010 ob 01:58
  FlyGirl

  Pa ne morš no, ko samo pomislim na Jamie Lee Curtis v tem filmu se mi želodec obrne. ;) Meni se je ona s tem filmom tak vsedla v želodec, da ne vem, če mi je kateri njen film po tem še bil ok.

 6. IZTOK GARTNER, 14.01.2010 ob 17:17
  IZTOK GARTNER

  Kaj pa je bilo narobe z njo? Meni je bila prav v tem filmu fenomenalna. Pa zabavna sto na uro, kot Arnold.

 7. [...] zdi nekoliko neumestna in hitra, pa vendar tudi We Will Rock You lahko lepo primerjamo z lanskim Avatarjem (2009). Oba imata odlično, atraktivno sporočilo in pa vizualno presunljiv šov, ki brez problema [...]

 8. Goran, 15.12.2011 ob 01:25

  Kaj tolko časa nazaj je blo to.

 9. Lorisx, 18.03.2012 ob 19:44

  Škoda ne,.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !